Festival in de Doopsgezinde kerk 30 juni 2019

Niet grootscheeps aangekondigd maar toch behoorlijk druk was het in de Doopsgezinde kerk, die voor deze gelegenheid alle deuren van het gebouw had opengezet. Er waren talloze activiteiten georganiseerd met o.a. zangeres Mylou Frencken, meester-interviewer Frénk van der Linden en meezingdirigent Leny van Schaik.


Het was een mooie zomerdag en er waren talloze andere activiteiten in de stad maar de gangen van het Doopsgezinde kerkcomplex (de Doopsgezinden spreken overigens liever van de Vermaning) waren toch overvol. De organisatie had tal van activiteiten bedacht om de mensen bezig te houden.

De openingsviering vond plaats in de grote kerkzaal met een feestelijke kerkdienst, die werd afgesloten met een optreden van Mylou Frencken. Mooie stem, prachtige akoustiek. Niet voor niets is deze zaal zeer in trek voor het maken van professionele geluidsopnames.

In alle zalen en kamers van het gebouw vond wel een activiteit plaats. Op zich was een bezoek aan dit gebouw al de moeite waard omdat je een kijkje kon nemen in kamers en zalen die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn.

Er was volop te eten en te drinken. Jammer genoeg was de appeltaart van het Imperium al vrij vroeg uitverkocht maar er was veel meer eetbaars voorhanden. Met flair opgediend door de personeelsleden van lunchroom Jansje en het personeel van de kerk.

Opvallend was de wel erg strakke programmering waardoor sommige onderdelen in het gedrang kwamen. Een kwartier à een half uur voor een programmawissel is handiger.

Leny van Schaik wist enkele malen de Van Braghtzaal vol te krijgen met haar aanstekelijke communityzingen. Veel bekende koppies kon je daar tegenkomen.

Burgemeester Jos Wienen trok veel publiek in het Predikfonds met een boeiende voordracht over het werk van theoloog-predikant Miskotte, die betrokken was bij het kerkelijk verzet tegen het nazisme.

Verder verdiende nog vermelding het fototheater in de kerkzaal, de workshop oosterse dans, de politieke discussies met o.a. Justus van Oel en Erik van Muiswinkel om er maar enkele te noemen.

In De Gang was een expositie georganiseerd over het maken van fotografische portretten en zelfportretten. Frénk van der Linden interviewde hier enkele fotografen over de gedachte achter dit project. Jammer genoeg was de doorgang tussen de kerkzaal en de gang gesloten zodat maar weinig mensen dit konden vinden.

De kerkzaal was overigens door de manier van opstellen redelijk ontoegankelijk geworden voor rollatorlopers. Het zijn maar kleine kanttekeningen bij een overigens interessant en goed georganiseerd festival, waar we volgend jaar weer graag bij willen zijn.

 Annemarie Broek