Groene Open Dag met Dock & Plantenasiel Haarlem 6juli 2019

Op 26 september 2018 openden Naomi de Bruijne en Marije Franken op het Houtplein het Haarlemse plantenasiel. Hier vinden afgedankte en gehandicapte kamerplanten een liefderijke plek om op adem te komen. De vreugde was van korte duur; het pand moest per 1 maart leeg opgeleverd worden. Marije en Naomi vonden al snel een nieuw, permanent onderkomen in Parkwijk.

 


Het nieuwe Plantenasiel is gevestigd in wijkcentrum Alleman aan de Jan Sluijterslaan in Parkwijk. De opening werd op 6 juli gevierd met een stekjesruilbeurs en een kleine markt waar van alles te koop was, zoals schilderijen met thema’s uit de natuur, maar ook heerlijke taarten, brood, lekkere hapjes, sieraden, en kleine en grote stekjes. De koffie was gratis, maar het busje voor donaties stond hier prominent opgesteld.

Voor de jeugd was er een knutseltafel waar je een werkstukje kon maken in de vorm van een vlinder. In het aangrenzende zaaltje kon je een aantal lezingen volgen. Tim van der Steen bijvoorbeeld, werkzaam bij de afdeling Natuur en Milieu van de gemeente Haarlem, vertelde over de gevaren van de verstening die al een aantal jaren aan de gang is in de tuinen van stad en platteland. Hierdoor ontstaat veel wateroverlast in ons klimaat met alle gevolgen van dien. Hopelijk wordt zijn boodschap goed opgepakt, zodat de akelige steenmassa’s binnenkort tot het verleden zullen behoren.

 

In de tuin, waar enkele buurtbewoners overigens nog een plekje kunnen bemachtigen voor een eigen 1 x 1 tuintje, waren vrijwilligers aanwezig om uitleg te geven over een zelf te maken insectenhotel.

Bij binnenkomst stond er een tafel gereed waarop je je stekjes kon uitstallen in de hoop deze te kunnen ruilen voor stekjes van andere planten. Dit onderdeel had naar mijn idee wat meer begeleiding kunnen krijgen. Toch werd ik de trotse eigenaar van een Coleus en een springbalsemien; dit in ruil voor een stek van de bonte ficus benjamina en de hawortha.

Verder was het een heel fijne, gezellige en goed georganiseerde dag. We hopen dat Naomi en Marije zich nog lang zullen inzetten voor hun asiel. Wij blijven fan!

Annemarie Broek