Page
Menu
News

HOUTPLEIN CENTRAAL

Stemt Hoopvol 6 februari 2019

Onder de naam Stemt Hoopvol is een expositie in het Provinciehuis aan de Dreef te zien met als onderwerp 100 jaar vrouwenstemrecht in Noord-Holland.

 

 


Meteen in de gang een zeer overzichtelijke tijdlijn over de geschiedenis van het kiesrecht en een paar prachtige affiches met als onderwerp het vrouwenkiesrecht.

De hoofdzaal maakt een wat kale indruk. Mooi is het pas gerestaureerde vaandel voor vrouwenkiesrecht in Alkmaar uit 1907 en indrukwekkend is een affiche met een vrouw die gebukt gaat onder de wet die getrouwde vrouwen handelingsonbekwaam verklaarde en ondergeschikt aan hun echtgenoot. Pas op 14 juni 1956 werd de ‘Wet handelingsonbekwaamheid’ afgeschaft. Getrouwde vrouwen mochten voortaan een betaalde baan hebben, een bankrekening openen en zonder toestemming van manlief op reis. Verder bevat de zaal vier dubbelportretten waarbij hedendaagse politici gekoppeld worden aan de eerste vrouwen in dezelfde functie.

  • Yolan Koster-Dreese, wethouder van Bergen, wordt geportretteerd naast de eerste vrouwelijke wethouder van Noord-Holland, Willy Hofman-Poot.
  • Luzette Kroon, burgemeester in Waterland, is gekoppeld aan de eerste vrouwelijke burgemeester in Noord-Holland, Joke Corver-van Haaften.
  • Gedeputeerde Joke Geldhof blikt terug op Liesbeth Ribbius Peletier, de eerste vrouwelijke bestuurder van Noord-Holland.
  • Statenlid Sandra Doevendans spreekt over de eerste Statenleden van de provincie Noord-Holland.

In het linker kabinet is een videofilm te zien van Sandra Singh waarin de huidige politici van deze vier dubbelportretten aan het woord komen. In deze ruimte staat een aantal stoelen en het is zeer de moeite waard om de film in zijn geheel te bekijken.

Het rechter kabinet bevat een ouderwets stemhokje en een verzameling boeken over vrouwen in de politiek.

Aangezien het een tentoonstelling is over vrouwenkiesrecht in de provincie Noord-Holland, is het duidelijk dat er geen aandacht was voor Suze Groeneweg (uit Zuid-Holland), de eerste vrouw in de Tweede Kamer. Maar wel ontbrak Carry Pothuis-Smit. Zij was een van de eerste vrouwelijke gemeenteraadsleden in Amsterdam (1919) en de eerste vrouw in de Eerste Kamer(1920). Verder was zij 35 jaar hoofdredacteur van het propagandablad De Proletarische Vrouw (1905 tot 1940).

Ook het feit dat het 100 jaar duurde voordat Amsterdam zijn eerste vrouwelijke burgemeester kreeg in de persoon van Femke Halsema, had enige aandacht mogen hebben. Op de wanden van de hoofdzaal was nog ruimte genoeg geweest.

Al met al toch een tentoonstelling die de moeite waard is om even lang te gaan, maar waar u geen hele middag voor hoeft uit te trekken.

De tentoonstelling duurt tot en met 20 maart, de dag van de Statenverkiezingen.

Jan Dekker

 

 

Page
Menu
News

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login